Konkurs kulinarny
31 sierpnia 2021
W sobotę 21 sierpnia w trakcie X Chorońskich Prażuchów odbył się konkurs kulinarny tematycznie związany z ziemniakiem i potrawami, które można z niego przygotować zorganizowany przez GOK w Poraju z honorowym patronatem wójt Gminy Poraj – Katarzyny Kaźmierczak.
„Chorońskie smaki i smaczki” skierowane były do stowarzyszeń, kół emerytów, rad sołeckich, kół KGW oraz innego rodzaju organizacji pozarządowych działających na terenie Gminy Poraj. W konkursie wzięło udział 5 podmiotów, które zgłosiły 7 potraw. Na jurorskim stole pojawiły się cimorajdy, kapusta z grochem, pieczonki chorońskie z kociołka, gołąbki z humusem i chlebkiem szarpanym, zapiekanka ziemniaczana, saszetki pieczone z kapustą i mięsem oraz tarta z fasolą. Oceniane były smak, zapach oraz ekspozycja potrawy.
Oceny walorów smakowych i estetycznych oraz zgodności z tradycją, podjęło się Jury w składzie: Grażyna Łoś-Kryst, Ewa Masłoń, Ewa Maszczyk i Jerzy Maszczyk.
I miejsce zdobyło Koło Terenowe PZERiI z Choronia za kapustę z grochem.
II miejsce w konkursie zajęło Stowarzyszenie „Marina Poraj” reprezentowane przez uczestniczki CIS Poraj. Panie przygotowały gołąbki z humusem i chlebkiem szarpanym.
III miejsce – OSP Choroń – pieczonki chorońskie z kociołka;
Wyróżnienie – KGW „Żareckie Jarzębinki” – tarta z fasolą.
Serdecznie gratulujemy !
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2021-08-31 |
Data publikacji: | 2021-08-31 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Magdalena Duś |
Liczba odwiedzin: | 352 |