Konkurs kulinarny

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

31 sierpnia 2021

        W sobotę 21 sierpnia w trakcie X Chorońskich Prażuchów odbył się konkurs kulinarny tematycznie związany z ziemniakiem i potrawami, które można z niego przygotować zorganizowany przez  GOK w Poraju z honorowym patronatem wójt Gminy Poraj – Katarzyny Kaźmierczak.

 „Chorońskie smaki i smaczki” skierowane były do stowarzyszeń, kół emerytów, rad sołeckich, kół KGW oraz innego rodzaju organizacji pozarządowych działających na terenie Gminy Poraj. W konkursie wzięło udział 5 podmiotów, które zgłosiły 7 potraw. Na jurorskim stole pojawiły się cimorajdy, kapusta z grochem, pieczonki chorońskie z kociołka, gołąbki z humusem i chlebkiem szarpanym, zapiekanka ziemniaczana, saszetki pieczone z kapustą i mięsem oraz tarta z fasolą. Oceniane były smak, zapach oraz ekspozycja potrawy.

Oceny walorów smakowych i estetycznych oraz zgodności z tradycją, podjęło się Jury w składzie: Grażyna Łoś-Kryst, Ewa Masłoń, Ewa Maszczyk i Jerzy Maszczyk. 

I miejsce zdobyło Koło Terenowe PZERiI z Choronia za kapustę z grochem.

II miejsce w konkursie zajęło Stowarzyszenie „Marina Poraj”  reprezentowane przez uczestniczki CIS Poraj. Panie przygotowały gołąbki z humusem i chlebkiem szarpanym.

III miejsce  – OSP Choroń – pieczonki chorońskie z kociołka;

Wyróżnienie  – KGW „Żareckie Jarzębinki” – tarta z fasolą.

Serdecznie gratulujemy !

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2021-08-31
Data publikacji:2021-08-31
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Magdalena Duś
Liczba odwiedzin:352